Ing. arch. Richard Murgaš: Po dobrých skúsenostiach so spoluprácou a poskytovaným servisom bol pre nás Polyston Solid Surface jasnou voľbou.

Majiteľ ateliéru Richard Murgaš Architects, Ing arch. Richard Murgaš mal jasnú víziu pri tvorbe projektu základnej súkromnej školy Guliver. Vytvoriť nadčasovú školu, ktorá bude vo vnútri usporiadaná spôsobom, ktorý bude v budúcnosti vedieť reflektovať na špecifické požiadavky modifikujúceho sa vzdelávacieho systému na Slovensku. V projekte bol využitý dôraz na kvalitné materiály, medzi ktorými sa objavil aj náš materiál Polyston Solid Surface. V druhej fáze tvorby projektu sme tak boli zapojení v spolupráci vytvárania dizajnových umývadiel na mieru podľa požiadaviek ateliéru. Prečítajte si v našom rozhovore s architektom Ing. arch. Richardom Murgašom o výbere dodávateľov do projektu, alebo aj prečo sa rozhodli zvoliť náš materiál Polyston Solid Surface.

obrazok_nawebZdroj:facebook/richardmurgasarchitects

Dovoľte nám v krátkosti sa predstaviť. Povedzte nám niečo o svojej architektonickej tvorbe a projekty, ktoré tvoríte.

Sme malé regionálne štúdio, ktoré sa zameriava na kvalitné prevedenie projektov občianskych stavieb. Špecifickí sme tým, že sa pri stavbách užívaných verejnosťou snažíme dosiahnuť detail a kvalitu rodinného domu. Vyžaduje to naše veľké pracovné nasadenie a vytrvalosť, spoluprácu a presvedčenie klienta. S našimi klientmi spolupracujeme dlhodobo, pre tento spôsob spolupráce je dôležitý nielen pracovný, ale aj osobný rozmer vzťahu klient - architekt. Posledné zadania nás priviedli k stavbám prevažne pre deti, tak si niekedy s nadsázkou hovoríme aj "kinder - architekti". Tieto zadania nás však veľmi tešia, snažíme sa do projektov vkladať riešenia, ktoré majú dosah na formovanie mladých názorov na prostredie okolo seba.

 

Predstavte nám viac projekt súkromnej základnej školy Guliver. Aké boli hlavné ciele vízie a myšlienky pri navrhovaní projektu?

Cieľom bolo navrhnúť nadčasovú školu, ktorá bude vo vnútri usporiadaná spôsobom, ktorý bude v budúcnosti vedieť reflektovať na špecifické požiadavky modifikujúceho sa vzdelávacieho systému na Slovensku. Zvonku i zvnútra mala posúvať zažité schémy základnej školy na inú úroveň, nielen pre žiakov, ale aj pre pedagógov. Škola má jasný, identifikujúci a zapamätateľný vizuál. Vnútorná dispozícia je členená do blokov, ktoré majú vlastný charakter a zameranie, vyplnené sú takmer rovnakým množstvom kmeňových a odborných učební. Použité sú kvalitné materiály, veľa transparentných plôch  a rozumná miera digitálnej techniky tak, aby žiaci získali návky takéto materiály brať ako prirodzené aj vo svojom budúcom osobnom, alebo profesionálnom živote. 

skola-guliver-projektZdroj:archinfo.sk/tomasmanina

Aké boli Vaše kritériá pri výbere dodávateľov k projektu súkromnej základnej školy Guliver?

Mali to byť subjekty ochotné vnímať naše zadanie a sústredenie na vysokú kvalitu prevedených prác, subjekty, ktoré v mnohých ohľadoch vedeli predčiť naše predsavzatia, alebo projektovanú kvalitu.

sukromna-skola-guliver-interier Zdroj:archinfo.sk/Dynameet

Prečo ste sa rozhodli pre aplikáciu nášho materiálu Polyston Solid Surface?

V mnohých ohľadoch štandardná stredo- a východoeurópska produkcia sanitárneho vybavenia a interiérových prvkov verejných školských stavieb zásadne zaostáva za kvalitou nastavenou škandinávskymi krajinami. Úlohou nás ako architektov a autorov interiérov je hľadať cesty, ako v našich podmienkach dosiahnuť navrhnuté dizajnové a funkčné stvárnenie. Pre materiál Polyston Solid Surface sme sa rozhodli vzhľadom na naše požiadavky na dizajnové umývadlá, ktoré sme navrhli s ohľadom na priestory, ich užívateľov a účel ako atypické výrobky. Po dobrých skúsenostiach so spoluprácou a poskytovaným servisom na menších zadaniach v minulosti bol pre nás  Polyston Solid Surface jasnou voľbou.

dizajnove-umyvadla-polystonZdroj:facebook/richardmurgasarchitects

V čom bol materiál Polyston Solid Surface iný, v porovnaní s tradične používanými materiálmi?

Obrovskou výhodou oproti iným "umelým kameňom" je jeho regionálna dostupnosť, možnosť prispôsobenia odtieňa základného materiálu a výhodný pomer cena/výkon. Neoceniteľné sú technické rady, ako aj podporný servis pri návrhu, spracovaní dielenskej dokumentácie a montáži výrobkov, informácie, ktoré získavame priamo od výrobcu materiálu.


Aké sú Vaše plány v projektoch do budúcna? Čo Vás inšpiruje a posúva vo Vašej tvorbe?

Tešíme sa na každý nový projekt, nezávisle od jeho mierky. Vítame rozhľadených klientov, ktorých názory a požiadavky predbehnú naše očakávania a nútia nás do hĺbky premyslieť akékoľvek zadanie.

ucebna-guliverZdroj:archinfo.sk/Dynameet

Súkromná základná škola Guliver patrí jednoznačne medzi najzaujímavejšie architektonické projekty na Slovensku. S využitím kvalitných materiálov a premysleného dizajnu, dodali architekti z ateliéru Richard Murgaš Architects celému projektu vyššiu hodnotu a rafinovanosť. Sme preto hrdí, že sme sa mohli stať súčasťou a dodať produkty z prémiového materiálu. Materiál Polyston Solid Surface nespĺňa len vysoké hygienické štandardy, ale ponúka aj špecifický dizajn na mieru.

vrátiť sa na zoznam noviniek